(JTA) – רובן גולרן התכונן שנה וחצי לשבוע הזה, כאשר 600 מבני משפחתו וחבריו היו אמורים להתאסף במילאנו כדי לחגוג עמו את בר המצווה.
הכל היה מתוכנן ומוכן לשבוע של אירועים, אחרי חודשים ארוכים של לימודים, חזרות והכנות.
ביום שלישי התכוונה המשפחה לקיים טקס חגיגי כאשר רובן יניח תפילין בפעם הראשונה. אחר כך, בחמישי בערב, מסיבת ענק עם קייטרינג שכבר הוזמן ממסעדה ישראלית מקומית כשרה, וביום שבת – העלייה לתורה בבית הכנסת.
אבל תוכניות לחוד ומציאות לחוד.
ביום ראשון הבינו הוריו של רובן שבגלל ההתפשטות המהירה של נגיף הקורונה בצפון איטליה, צריך לבטל הכול. הרשויות אסרו על התקהלויות גדולות ולמחרת גם הורו למוסדות הדת לסגור את שעריהם כדי למנוע הדבקה של ציבור המתפללים.
בתוך שעות, יצרו בני המשפחה קשר עם עשרות הקרובים והחברים מסביב לעולם, וביקשו מהם לבטל את הטיסות שהזמינו כדי לבוא למילאנו לחגוג עם רובן. בטקס הנחת התפילין ביום שלישי השתתפה רק את משפחתו הקרובה – במקום 400 המוזמנים המתוכננים.
גם המסיבה שתוכננה לחמישי בלילה בוטלה. במקום זאת, יצאו רובן ובני משפחתו לארוחת ערב במסעדה שהייתה אמורה לספק את האוכל לאירוע.
וכמובן שגם החגיגה הגדולה בבית הכנסת, עם עלייתו לתורה של רובן, בוטלה גם היא.
"הוא למד הכול, הוא היה מוכן, הוא חיכה שכל המשפחה תבוא ואז הם אמרו שזה לא הולך לקרות, בית הכנסת סגור. אמרו לו שאם הוא רוצה הוא יכול לבוא, אבל רק הוא וההורים", אמרה נטלי גולרן, אמו של רובן. "הוא הביא לנו המון גאווה כי לאורך כל הסיפור הוא היה מאוד בוגר. הוא לא בכה בכלל. הוא היה עצוב, אבל הוא אמר 'זה בסדר. זה בסדר, אמא. יהיה בסדר׳".
תושבים יהודים במילאנו אומרים שהשבוע הזה הרגיש כאילו העיר, הידועה כבירה הכלכלית של איטליה, נסגרה: משחקי כדורגל בוטלו, הדואומו, אותה קתדרלה עוצרת נשימה שמשמשת כאטרקציה תיירותית גדולה – נסגרה למבקרים, ומסעדות הונחו לנעול את שעריהן מוקדם, לפני שהמקומיים יוצאים ל״אפריטיבו״ של לפני ארוחת הערב.
ליהודי מילאנו – כ-10,000 במספר – ההתמודדות קשה בדיוק כמו לשאר התושבים, אבל גם קצת יותר.
בתי הספר סגורים, כך שתושבים עסוקים בלחפש סידור לילדים שנשארו בבית. העיר ריקה מתיירים באופן שמדאיג רבים מבעלי העסקים, ובימים הראשונים הייתה גם התנפלות חנויות מזון. האיסור על התקהלויות גדולות נמשך ואיש אינו בטוח מתי ישובו החיים למסלולם.
"אנחנו מרגישים כמו כל מי שנמצא במילאנו כי מדובר במצב מוזר ולא רגיל", אמרה קלאודיה בגנרלי, ממייסדות בית הספר היהודי המקומי. "כולם קצת בהלם…תוך יום אחד הם הודיעו שבתי הספר סגורים ועל ההורים להתמודד עם זה".
הקהילה גם ידעה אתגרים יחודיים משלה: סגירת מבני הדת הובילה כמה מבני הקהילה לארגן מנייני תפילה בדירותיהם הפרטיות, לטובת אבלים שקוראים קדיש. "כמה אנשים נפגשים בדירות רק בשביל להשלים מניין, אבל אין אנשים מבחוץ", סיפר מיילו חצבני, נשיא הקהילה היהודית של מילאנו. "אלו אנשים המכירים איש את רעהו".
סטודנטים שמבלים שנה בישראל והיו בחופשה בבית, נתקעו מבלי יכולת לשוב ללימודיהם.
הקהילה היהודית של מילאנו ביטלה את התכניות והשיעורים הרגילים, כולל אירועי פורים, שנקבעו מראש, אם כי הם עדיין מקווים שהמצב ישוב לקדמותו לפני החג. הקהילה גם הקימה כוח משימה שיעזור לתושבים יהודיים המתגוררים בגפם וזקוקים לאוכל ושירותים נוספים. בית הספר היהודי מציע שיעורים באמצעות שיחת וידאו.
ולא רק חתני בר מצווה סובלים מהמצב החדש שנוצר. ביום שני הייתה אמורה להיערך בבית הכנסת ברית מילה בהשתתפות כמאה מוזמנים ושולחן גדוש במאפים איטלקיים. תחת זאת, ערך מוהל הקהילה, הרב שמואל חזקיה, את הברית בבית הכנסת עם קומץ של בני משפחה, ובלי הסעודה המסורתית. הכול הלך מאד מהר, סיפר המוהל. השלטון המקומי הורה לתושבי מילאנו להימנע מהתקהלויות ציבוריות, והדבר האחרון שחזקיה רצה הוא להכעיס את הרשויות. "שקלנו לעשות את זה בדירה", אמר חזקיה, "אבל בגלל שזה היה מאורגן וכבר שלחנו הזמנות, לא שינינו את זה".
חזקיה סיפר כי למעט האיסור על התקהלויות, החיים ממשיכים כמעט כרגיל, אבל אי אפשר להתעלם מכך שהתיירים נעלמו מהרחובות. "איטליה ומילאנו מתקיימות מתיירות, אנשים יוצאים ומבזבזים, ולרוע המזל זה מה שחסר", הוא אמר. "אפשר להרגיש שהם חסרים. אנחנו חוששים כי השבת לא יהיה קידוש, ולא יהיו אורחים להזמין לערב שבת.