(JTA) – עבור יהודים רבים, תפילת "ונתנה תוקף", בה מפציר המתפלל באלוהים לכתבו לחיים ולא למוות, היא רגע השיא של ראש השנה ויום הכיפורים.
השנה, כאשר מגפת הקורונה מוסיפה להתפשט בעולם כולו, השאלה ״מי לחיים ומי למוות״ מקבלת משמעות יתירה. בששת החודשים שבהם הכה נגיף הקורונה, שובשו חייהם של כמעט כל תושבי כדור הארץ, שותקה פעולת המוסדות החברתיים, ומאות אלפי בני אדם, רבים מהם בני הקהילה היהודית, איבדו את חייהם.
התפילה תשמע שונה הפעם, גם בגלל הדרכים הלא שגרתיות שבהם יהודים אמריקנים יאמרו את מילותיה. רבים יחליפו את התפילה בציבור במסך המחשב בו ישודרו התפילות מבית הכנסת. אחרים, בעיקר אורתודוקסים שאינם מאפשרים שימוש באמצעים טכנולוגיים בשבת וחג, יסתפקו בתפילת יחיד, אחרים יתכנסו בקבוצות קטנות, מרוחקים זה מזה בשטח פתוח.
"איך חוגגים את ראש השנה לבד?" מקשה הרבה ונסה אוקס, מרצה ללימודי יהדות באוניברסיטת וירג'יניה. "הקהילה שלנו עדיין לא המציאה את הדרך המתאימה".
הניסיון הראשון של הקהילה היהודית האמריקנית לחגוג תחת מגבלות הקורונה היה בחג הפסח, שבועות אחדים אחרי שהמחלה התפרצה בארצות הברית. אז, עדיין לא הייתה לקהילה שהות לחשוב על דרכים לקיום המסורות העתיקות בנסיבות של הסתגרות ובידוד. כעת, חמישה חודשים מאוחר יותר, כבר צברו הקהילות ניסיון רב ויצרו חוויות יהודיות משמעותיות שמצליחות לשמור על כללי הבטיחות הנדרשים. כעת הן מיישמות את הלקחים שהפיקו לתקופת חגי תשרי, שבהן גדל מאוד מספר המתפללים.
הכל יהיה שונה.
לא יהיו בתי תפילה מלאים מפה לפה. חלק מבתי הכנסת המאפשרים תפילה בין כתליהם – כמעט כולם אורתודוקסיים – ינקטו צעדים מרחיקי לכת כדי לשמור על בטיחות המתפללים, באמצעות הגבלת מספר המשתתפים וקיצור התפילות כדי לאפשר תפילות במשמרות.
הדרשות הארוכות, שלא פעם מהוות עבור הציבור היהודי-אמריקני את לב תפילות החגים, יקוצרו במטרה להגביל את הסחות הדעת מצד הצופים היהודים בבית ואת החשיפה לנגיף של המתפללים בבניין בית הכנסת.
המקהלות, חלק בלתי נפרד מחוויית התפילה בבתי כנסת קונסרבטיבים ורפורמיים, לא ישירו מכיוון ששירה נחשבת לפעילות עתירת-סיכון. גם שירה בצוותא בתוך בית הכנסת לא תותר. תחת זאת, בבתי כנסת רבים יקליטו חזנים את התפילות בשטח פתוח, לעתים בתוספת זמרים נוספים, ויקרינו אותם במהלך התפילות שיועברו בסטרימינג. בבתי הכנסת האורתודוקסיים תהיה הפרדה בין שליח הציבור לבין קהל המתפללים, לפעמים באמצעות לוחות שקופים. המתפללים יתבקשו שלא להצטרף בשירה.
"יש ששרים מבעד למסכה, יש ששרים מול מחיצה שקופה, אחרים שרים עוטי מסכה ומגן פנים שקוף בנוסף למחיצה השקופה", אמרה ג'ואנה דולקין, חזנית בקהילת "עדת ישורון" במינטונקה שבמינסוטה. בית הכנסת שלה החליט לקיים רק תפילות מקוונות השנה. "קיבלנו החלטה שאנחנו מעדיפים לא להרגיש שאנחנו עורכים תפילות במקום הנראה כמו שדה קרב".
אך דולקין, שהיא סגנית נשיא ארגון החזנים של התנועה הקונסרבטיבית, מוסיפה שאף שבני הקהילה שלה מצאו דרכים יצירתיות לייצר חווית שירה המביאה להתעלות במהלך הימים הנוראים, היא בכל זאת חשה תחושת הפסד.
"יחסר לי צליל השירה בצוותא כי זה העניק גם לי כוחות", היא אמרה.
מצוות התקיעה בשופר תעודכן גם היא כדי להתאים למציאות החדשה. במקום להצטופף בבית הכנסת כדי לשמוע את השופר, יערכו רבנים בקהילות רבות את תקיעת השופר בשכונות המקומיות וברחבות ציבוריות. ישנם גם כאלה שמתכוונים להצמיד מסכה לקצה השופר הפתוח כדי להגן מפני הפצת הנגיף.
"התאמנתי וערכתי ניסיונות", מספר הרב ג'ייסון ויינר, הרב של בית החולים סידרס-סיני בלוס אנג'לס, שהיה מהראשונים שהודיע כי בכוונתו לשים מסכה על קצהו הפתוח של השופר. ויינר מתכוון לתקוע מספר פעמים במקומות שונים ברחבי בית החולים ולא במסגרת תפילה גדולה אחת שהוא בדרך כלל עורך לרופאים, לחולים ולבני משפחותיהם. "כמעט שאין הבדל", הוא אומר.
גם קולות הילדים לא יישמעו.
לרוב מציעים בתי הכנסת מסגרות לשמירה על הילדים במהלך התפילות, אך השנה בוטלה אפשרות זו בגלל החשש מהדבקה. כמה בתי כנסת החליטו לערוך כמה סבבי תפילה, כך שאחד ההורים יוכל להשתתף בעוד האחר שומר על הילדים. ישנם גם בתי כנסת שמנסים לסייע למשפחות לקיים את מנהגי החג בבית על ידי שיגור ערכות ציוד לחג בנוסף למה שהמשפחה מכינה בבית.
"מה שלמדנו במהלך החודשים האלה הוא שהקמת ערוץ תוכניות מקוון אין פירושו לקחת תוכנית שהתאימה לתפילה בבית הכנסת ולהעלות אותה לאינטרנט. צריך לחשוב בצורה אחרת", אמרה הרבה רייצ'ל קול פיינגולד מקהילת "שער השמיים" במונטריאול. היא מתכננת לשלוח לחברי בית הכנסת שלה תערובת להכנת עוגת תפוחים בצנצנת, שלאחר ריקונה תוכל לשמש במהלך כל השנה כ"תיבת הודיה". "חשוב שיהיה משהו מוחשי", הסבירה.
מגבלות הקורונה הובילו לפרץ של יצירתיות בקהילה היהודית, כאשר כל בית כנסת ניסה למצוא דרכים משלו להמשיך ולשמור על המסורות היהודיות, למרות האיסורים והחששות.
אבל ביצירתיות הזו, סבורים אחדים, אין די כדי לחפות על אבדן תחושת הקהילתיות שבקיום המסורות.
"אלה תפילות אבל זה לא כמו בבית הכנסת", אמרה מהר"ת רות בלינסקי פרידמן מבית הכנסת האורתודוקסי "אוהב שלום" בוושינגטון הבירה. "בית הכנסת פירושו שכולם מתכנסים במקום אחד, מתפללים יחד, וזה לא זה".
מתחת לפני השטח קיים חשש שהימשכות המגפה בעונת החגים עלולה לפגוע בטווח הארוך במוסדות היהודיים. אף שמספרי המתפללים בתפילות המקוונות גדלו, הרי שללא הסכומים הנגבים ממכירת כרטיסים לתפילות הימים הנוראים בבית הכנסת עצמו, ולאור הקשיים הכלכליים שבהם נתקלים חברי הקהילה שיתקשו השנה לשלם את דמי החבר שלהם, חוששות הקהילות היהודיות ברחבי ארה״ב שלא יצליחו לשרוד כלכלית.
"הציפייה היא לירידה בהכנסות לקראת השנה הבאה", אמרה איימי אסין, סגנית הנשיא לחיזוק קשרי הקהילה מטעם איחוד היהדות הרפורמית.
אולם רבנים רבים מכירים בנחיצותם של החידושים שנולדו בתקופת הקורונה.
"אסונות הם בהחלט אבות ההמצאות אצל היהודים", הסביר אדם זגוריה-מופת, שנולד בפיניקס, אריזונה ועומד זה שלוש שנים בראש קהילה בלונדון. בית הכנסת שלו, כמו רוב בתי הכנסת באנגליה, אינו מתכוון להשתמש בשרותי הסטרימינג, אבל הוא מתכוון להציע למתפללים חוויה אחת ממשית בראש השנה: תקיעה שופר בעירו ממרומי מגדל קתדרלת סנט אלבאנז שנבנתה במאה ה-11 .
יש הרואים במגפה ובשידור תפילות החגים בזום גורמים שיכולים להאיץ תהליכים שכבר החלו לצוץ בקהילה היהודית, בכלל זה הגדלת מגוון הדרכים בהם חברי הקהילה חווים את יהדותם.
"חשוב שנבין שמה שקורה בגלל המגפה הוא המשך למה שמתרחש במשך עשרים השנים האחרונות". אומר ריק רכט חזן וזמר ומבוקש בתנועות הרפורמית והקונסרבטיבית.
רכט ושני שותפיו פועלים כעת להשלים חבילת וידאו של תפילות ופיוטים יהודיים המותאמת לילדים ולמשפחות, שבתי הכנסת יוכלו לרכוש ולספק לקהל שלהם. יש שחוששים שהיוזמה תיצור תקדים מסוכן, שבו הקהילה תתחיל לצפות להפקות באיכות מקצועית במקום התפילות הרגילות.
לדעת רכט, שני הסגנונות יכולים להתקיים זה לצד זה בקהילות היהודיות המשגשגות. "אני חש שפנינו למעין הכלאה חדשה של הוירטואלי והפיזי", הוא אמר.
על דבר אחד ישנה הסכמה רחבה בקהילה היהודית האמריקנית: תהא אשר תהא חוויית התפילה הצפויה בחגי תשרי השנה, המהות הרוחנית של הימים הנוראים תישאר על כנה, בדיוק כפי שהיה משך מאות שנים.
"תפילת 'ונתנה תוקף' רלוונטית", אמר רבי בנימין בלאו מבית הכנסת ״גרין רואד״ בקליבלנד, בהתייחסו לחלק שבו מדובר על מי יחיה ומי ימות, ובו מוזכרת מגפה באופן מפורש. "את זה אנחנו לא מוציאים מהרפרטואר".
בן האריס ובן סיילס סייעו בהכנת הכתבה.