אמסטרדם (JTA) – במקום שבו אמור להיות ארון הקודש, ניצת עוגב ענק, אבל למעט עובדה זאת, אולם הקונצרטים המלכותי נראה ונשמע כמו בית כנסת, וגם משרה אווירה כזו, לפחות לערב אחד בכל שנה.
זאת משום שהחל משנת 2015 מארח אולם ההופעות, שנוסד לפני 132 שנים והוא מן הנחשבים ביותר בעולם, קונצרט חזנות שנתי לכבוד חנוכה.
האירוע, אשר מחדש מסורת שהופסקה למשך 70 שנה בעקבות השואה, עוזר לאחד את הקהילה המצטמקת והמפולגת ולהחיות לרגע את ימי הזוהר של עברה.
בתוכנית מגוון יצירות, החל מקטעים מסורתיים לחנוכה כמו "מעוז צור״ מן המאה ה-13, ועד "על כל אלה" של נעמי שמר משנות ה-80. הקהל, היהודי בעיקר, שר ומוחא כפיים בקצב השירים – מעשה שלא יעשה בקונצרטים רגילים המתקיימים באולם. רבים מהנוכחים בקהל אינם רגילים לשיר בעברית ומתקשים לבטא את המילים נכונה, אבל מוצאים דרך להתחבר לשורשים על ידי מחיאות כפיים נלהבות וקריאות שמחה.
"חוץ מאירועי זיכרון לשואה, זהו אחד הרגעים המעטים שבהם נמצאים אנשים מכל הזרמים היהודיים, מן הליברליים ביותר ועד לאורתודוקסיים ביותר, במקום אחד לאירוע יהודי", אמר הרב בנימין (יַנקי) יעקבס, ראש הסניף המקומי של חב"ד באמסטרדם.
מלבד העוגב, הסימן היחיד המסגיר את העובדה שהאולם הדו-מפלסי אינו בית כנסת, הוא שלטים בולטים המחוברים ליציעים ועליהם שמות מלחינים נודעים – כולל שלט אחד הנושא את שמו של האנטישמי הידוע לשמצה, ריכרד ואגנר.
מרכז האירוע הוא החלק הדתי, שבו מדליקים נרות חנוכה בחנוכיה המפורסמת ביותר של קהילת יהודי אמסטרדם: יצירת כסף בת 122 שנה, שהוסתרה מפני הנאצים, והיא העתק מדוייק של החנוכיה היקרה ביותר בעולם, חנוכיית רינטֶל מאמסטרדם, שגילה 267 שנים.
לפני מלחמת העולם השנייה התקיים קונצרט החזנות מדי שנה. אך הנאצים שמו לה קץ למסורת זו, ובשנות המלחמה רצחו לפחות 75% מיהודי הולנד. מאז, לא הצליחה הקהילה היהודית בהולנד למלא שוב את שורותיה כפי שהיו לפני המלחמה – על פי מחקר דמוגרפי שנערך השנה, חיים כיום בהולנד מעט פחות יהודים משהיו בה ב-1946.
מנהיגים בקהילה, המונה כ-30,000 נפש, העלו בשנים האחרונות שאלות לגבי יכולתה לשרוד לאורך זמן נוכח האנטישמיות הגואה ותרבות ההתבוללות. בערך מחצית מן ההורים היהודים ההולנדים אינם מלים את בניהם, למשל, על פי סקר מ-2009. פחות מ-25% חברים בבתי כנסת ורוב היהודים מתחתנים עם לא-יהודים.
ברוח הדברים האלה עיצב בַּארי מֶהלֶר, יליד ניו יורק שניצח על שובו של קונצרט חנוכה לאולם הקונצרטים המלכותי, את האירוע כך שיתאים למגוון היהודי הרחב ביותר האפשרי, לדבריו.
מהלר, בן 55, שהגיע לאמסטרדם ב-1989, משום שהיא הייתה, כדבריו, "ה'מֶכָּה' של הגֵייז", מנחה את הקונצרט בתערובת של הומור וּוִירטואוזיות מוזיקלית שמצליח להתעלות מעל לקיטוב הגובר כאן בין הזרמים הדתיים.
באירוע של שנת 2017 הוא ביקש מן הקהל לשים לב לשטריימל שחבש החזן ששר על הבמה באותה עת. "ראיתם פעם ניפוח שיער יותר טוב מזה?" שאל, וגרר רעמי צחוק מן הקהל. לבדיחה תרמה העובדה שהזמר, החזן האורתודוקסי הישראלי הידוע ישראל נחמן, לא היה דובר הולנדית.
מעודד מהצלחת קונצרט החנוכה, אירגן מהלר, בוגר בית הספר למוסיקה ג'וליארד שעבד עם מקהלות בתי כנסת באירופה במשך שנים, אירועים נלווים עם האנסמבל הקאמרי היהודי של אמסטרדם, וביניהם אירועים לכבוד יום העצמאות של ישראל.
קונצרט החנוכה הצליח לרומם את הרוח הקהילתית של קהילה מצטמקת ומפולגת אידיאולוגית. (ב-2015 פיטרה הקהילה את הרב הראשי לשעבר של אמסטרדם, אריה רלב"ג, בגלל תמיכתו ב״טיפולי המרה״ להומוסקסואלים).
מהלר אמר שאתגרים אלה ואחרים הם שהניעו אותו להשיק מחדש את מסורת אירוע החנוכה.
"אני רוצה להוכיח שבאמצעות תרבות חיובית, אפשר להחיות קהילה גוססת כמו שאיש לא דימיין שאפשר", הוא אמר.
מאז שמהלר שיכנע ב-2015 את הנהלת הקוֹנצֶרטחֶבּאוּ, שמו ההולנדי של האולם, לחדש את המסורת, הוא הצליח להביא מוזיקאים מהשורה הראשונה להופיע בקונצרט היהודי, כולל אנסמבל קאמרי מקצועי, מקהלת חזנים, והחזן נחמן, הידוע בסימן ההיכר שלו, שירת צליל גבוה במשך 20 שניות. האולם, חביבם של מנצחים ידועי-שם, ביניהם גוסטב מאהלר ולאונרד ברנשטיין, מצטיין באקוסטיקה ייחודית ושטח במה של 1200 מ"ר.
מכירת הכרטיסים לא הדאיגה את מהלר ולו לרגע: הוא הניח שהאולם יהיה מלא עד אפס מקום. אבל מהלר רצה להבטיח שרוב הכרטיסים ירכשו על ידי חברי הקהילה היהודית של אמסטרדם, וכדי לעמוד באתגר הזה הוא נאלץ השקיע את כל מיומנויות השיווק שלו ואת קשריו הרבים בקהילה היהודית.
"שמעו, זה הקונצרטחבאו, ברור שאנשים יבואו", אמר. "לא רציתי סתם קונצרט 'בנושא חנוכה': רציתי 2,000 אנשים שרים 'מעוז צור' יחד עם מוזיקאים יהודים מעולים, כמו שאפשר לחוות רק במקום כמו ניו יורק".
מהלר, שעובד במגזר הטכנולוגי, קיבל לידיו את מקהלת בית הכנסת האורתודוקסי של הרב אהרון שוסטר מאמסטרדם בשנות ה-90, וכן עבד עם קהילה היהודית הרפורמית בעיר. הוא היה הכוח המניע מאחורי הולדתה מחדש של מקהלת סַנטוֹ סֶרבִיסיוֹ של בית הכנסת הפורטוגזי המפורסם של אמסטרדם.
השנה, קונצרט החנוכה יועבר בסטרימינג בשידור ישיר ב-13 בדצמבר, אך לא ייערך פיזית בגלל כללי הריחוק החברתי שהונהגו אחרי התפרצות מגפת הקורונה. אבל מהלר וצוותו כבר מכינים רשימת קטעים לקונצרט חי ב-5 בדצמבר 2021, וגם החלו לגייס כספים לאירוע, כדי לצמצם את ההפסדים בשל ביטול הקונצרט המרכזי השנה.
מהלר מודה שהסימליות, האולם, וההיבט הדתי של הקונצרט מוסיפים לו יוקרה, אך גם מעוררים את החשש שהקונצרט יהפוך לאירוע פומפוזי ומלא חשיבות מוגזמת. כדי לוודא שזה לא יקרה, הוא משבץ בדיחות והערות ביניים. במופע של 2018, למשל, הופיע זמר סופרן כשלראשו זר כסף ולרגליו גרביים ורודים, ומהלר תהה מעל גבי הבמה על בחירת פריטי האופנה הללו.
"המוזיקה מאוד מקצועית ורצינית, אבל כל מה שקורה בין לבין הוא בדיחה אחת גדולה", אמר מהלר.
שובה של מסורת הקונצרטים הייתה "משב רוח רענן", אמרה מרייטה גרוננבום, מורה בת 60 החברה בקהילה היהודית האורתודוקסית באמסטרדם.
בקונצרטי חנוכה "יש אווירת קהילה אמיתית, כאילו כולם שם, שזה משהו שמאוד חסר אצל יהדות הולנד", אמרה. "וחשוב לא פחות, יש גם הומור, בעיקר מההנחיה של בארי, אבל גם מהמוזיקאים האחרים".
מהלר הוא הומוסקסואל מוצהר, אך לדבריו הדבר לא גרם למתיחות בעבודתו עם בתי כנסת אורתודוקסיים. הרבנים האורתודוקסיים המגיעים לקונצרטים מסכימים.
"אישית, אני מקבל כל יהודי ולא חשוב עד כמה הוא מקפיד על ההלכה", אמר דובי פּינקוביץ', רב חב"ד המנהל את בית הכנסת במרכז אמסטרדם. "בדיחות על הומואים וכל זה הן לא בדיוק הסוגה המועדפת עליי, אבל זה לא תופס מקום משמעותי בקונצרט. האמת היא שאני לא נכנס לכל העניין הזה".
בעיני פּינקוביץ', "יותר מעניין לראות איך אנשים שלא מגיעים באופן קבוע לבית הכנסת כן מגיעים לקונצרט, קוראים את המילים מן התוכנייה ועושים מאמץ להתחבר ליהדות".
אבל לא כולם מוקסמים מן הסגנון של מהלר.
דוד סימון, פעיל ותיק למען מטרות יהודיות רבות שבעבר שיתף פעולה עם מהלר בקונצרטים, פירק את החבילה בשנה שעברה. הוא החל להפיק קונצרט חנוכה אחר, שיתקיים השנה בבית כנסת מקומי.
"בארי מסור ועשה הרבה למען סצינת התרבות כאן, אבל לפעמים הוא פשוט מגזים והאירועים שהוא מפיק נראים קצת יותר מדי כמו 'התוכנית של בארי מהלר' בסופו של דבר", אמר סימון ל-JTA.
ועדיין, בשביל יהודים רבים מחוץ לאמסטרדם, קונצרטי חנוכה הם האירוע היהודי היחיד שלשמו הם נוסעים לעיר הבירה, אמר רונלד ניהוט בן ה-69, חבר בקהילה היהודית של לֵיידן, עיר הממוקמת כ-65 ק"מ מדרום לאמסטרדם.
"יש לנו כאן חיים יהודיים", אמר, "אבל הקונצרטים הם פשוט ייחודיים".