יותר מחמישה עשורים חלפו מאז התפרסמה הכתבה על ״היהודי האמריקאי ההולך ונעלם״ במגזין Look, כתבה שעיצבה הרבה מאופן החשיבה על יהדות ארצות הברית בשעתה. ואפילו כיום, קשה להשתחרר מהתפיסה שזה הנרטיב השולט בחיי יהדות ארה"ב.
אבל הקהילה היהודית בארצות הברית לא נעלמה. היא הגדולה בעולם ומספר חבריה מוערך ב-7 מיליון יהודים – מעט יותר מ-6.8 מיליון היהודים שבישראל.
למרות שיעור הילודה הנמוך, חלה עלייה במספר יהודי ארה"ב, בעיקר בזכות שלושה גורמים: הגירה, נישואים מעורבים וחינוך.
בשלושת העשורים האחרונים הגיעו לארה״ב מהגרים יהודים רבים מברית המועצות לשעבר, מאמריקה הלטינית ומישראל. נישואים מעורבים לא רק שלא הובילו לצמצום נטו באוכלוסייה היהודית, אלא דווקא הגדילו אותה, כיוון שילדיהם של הורים בני דתות שונות מגדירים את עצמם יותר ויותר כיהודים וחלק מבני הזוג אף מתגיירים. החינוך היהודי מסייע בשמירה על מספר האמריקאים המגדירים את עצמם כיהודים, ואף עזר לקרב לקהילה "יהודים מבחירה".
"הנרטיב של הקהילה היהודית שאנחנו עם שהולך ונעלם – ההתייחסות המפורסמת של מגזין Look אלינו [משנת 1964] כאל 'היהודי האמריקאי ההולך ונעלם' – אינה נכונה", אמר לאונרד סאקס, דמוגרף במרכז כהן לחקר היהדות המודרנית באוניברסיטת ברנדייס. "מה שאנחנו יודעים הוא שהאוכלוסייה היהודית בארצות הברית גדלה במידה ניכרת, ואנחנו יודעים איפה הם גרים, בני כמה הם ומה הנטייה הפוליטית שלהם. אנחנו גם יודעים שהאוכלוסייה היהודית בארצות הברית הולכת ונעשית מגוונת יותר, הן במאפיינים הדמוגרפיים והן באופן מימוש הזהות היהודית".
הגיוון ביהדות ארה"ב בא לידי ביטוי בשלל דרכים, כולל מקור לאומי, גזע ומוצא אתני.
"אנחנו לא רק צאצאים של יהודים אירופיים", אמר ארנולד דשפסקי, מנהל המרכז ללימודי יהדות וחיים יהודיים עכשוויים באוניברסיטת קונטיקט. "על כן, על המתכננים לחשוב כיצד המדיניות שלהם יכולה להכיל את הגיוון של יהדות ארצות הברית".
דשפסקי מעריך כי 10% מיהודי ארצות הברית הם ספרדים וכי 5% נוספים הם "יהודים שאינם לבנים" כמו למשל יהודים בוכרים. יהודים שאינם לבנים – מונח רחב הכולל יהודים ממוצא אפריקאי-אמריקאי, יהודים אתיופים ואחרים – עשויים להוות 12-15% מיהדות ארצות הברית, לפי חוקרים באוניברסיטת סטנפורד ובאוניברסיטת סן פרנסיסקו שבשנת 2019 בחנו 25 מחקרי אוכלוסייה של יהודים אמריקאים וגילו כי הם סובלים מתת-ייצוג של יהודים לא-לבנים.
"הקהילה היהודית עקבית בחוסר העקביות שלה בניסיונותיה למנות את היהודים שאינם לבנים בתוך הקהילה היהודית האמריקאית", אמר ל-JTA בשנה שעברה ארי קלמן, מרצה בכיר לחינוך וללימודי יהדות בסטנפורד.
בארצות הברית יש גם קהילה ישראלית תוססת שהנראות שלה הולכת וגוברת. לפי מחקר מקיף על יהדות ארצות הברית שערך בשנת 2013 מכון המחקר Pew, מספר היהודים הצברים החיים בארצות הברית מוערך ב-100,000, בדומה להערכת סקר האוכלוסין היהודי הלאומי מהשנים 2000-2001.
אך לפי ניתוח של נתוני סקר הקהילה האמריקאית שערך איירה שסקין, מנהל פרויקט הדמוגרפיה היהודית של אוניברסיטת מיאמי ומחבר עשרות סקרי אוכלוסייה יהודית, בארצות הברית יש למעשה כ-350,000 יהודים עם שורשים ישראליים. רבים מהם מרוכזים בקהילות דוברות עברית, כולל צפון קליפורניה ודרומה, ניו יורק וניו ג'רזי, דרום פלורידה ובוסטון, אך יש גם ישראלים רבים המפוזרים ברחבי המדינה.
בארצות הברית יש גם קהילות יהודיות גדולות ששפת האם בהן אינה אנגלית. יהודים דוברי רוסית מתגוררים בריכוזים גדולים בעיר ניו יורק. יהודים דוברי ספרדית רבים מתגוררים בדרום פלורידה, כולל מהגרים מוונצואלה וארגנטינה שהגיעו בשני העשורים האחרונים. בלוס אנג'לס יש קהילה גדולה הדוברת פרסית כתוצאה מגל ההגירה של יהודים איראניים בעקבות המהפכה האסלאמית בשנת 1979.
האוכלוסייה היהודית בארצות הברית הולכת וגדלה למרות שיעורי הילודה הנמוכים בקרב היהודים במדינה, שנמצאים במגמת ירידה מאז שנות השבעים ונמוכים יותר משיעורי הילודה במדינה בכללותם.
בקרב יליד 1946-1964, דור ה"בייבי בום", ברוב המשפחות היהודיות היו שניים או שלושה יהודים, לדבריו של שסקין. "אך כעת נשים יהודיות יולדות 1.9 ילדים בממוצע, ולא כולן מגדלות אותם כיהודים", הוא אמר. "כתוצאה מכך, שיעור הילודה האפקטיבי בקרב יהודים הוא 1.4 לאישה".
רוב היהודים בארצות הברית חיים בארבע מדינות: ניו יורק, קליפורניה, פלורידה וניו ג'רזי, לפי נתוני ה-American Jewish Year Book. המדינות שהצמיחה באוכלוסייה היהודית בהן היא המהירה ביותר הן פלורידה (עלייה של 200,000 ב-40 השנים האחרונות) וניו ג'רזי (עלייה של 100,000 ב-40 שנים).
היהודים בארצות הברית משכילים מאוד: כ-60% מהיהודים האמריקאים הם בעלי השכלה אקדמית, לעומת 32% מהאוכלוסייה הכללית, לפי סקרים. 85% מהיהודים האמריקאים בגילי 35-24 הם בעלי השכלה אקדמית או שהחלו את לימודיהם לתואר.
גורם משמעותי התורם לצמיחה באוכלוסיית היהודים בארצות הברית היא השינוי ביחס לנישואים מעורבים.
"משפחות מעורבות לרוב מקובלות בקהילה", אמר סאקס. "אני אוהב לומר שנישואים מעורבים כבר לא דורשים מהם לוותר על הדרכון היהודי שלהם".
לאחר הבהלה שאחזה במנהיגות הקהילה היהודית אחרי פרסום סקר האוכלוסייה היהודית הלאומי משנת 1990, ממנו עלה כי שיעור הנישואים המעורבים עומד על 52% (בהמשך הנתון תוקן כלפי מטה ל-43%), הקהילה גויסה לפעולה.
בתוכניות החינוך היהודיות נערכו שינויים; מחנות הקיץ היהודיים, שנחשבים למנגנון מוצלח למפגשים בקרב יהודים, תוגברו והורחבו; נדבנים הקימו את פרויקט "תגלית", שהעניק עד כה מסעות לישראל בחינם ליותר מ-700,000 יהודים אמריקאים צעירים. יוזמות והשקעות מסוג זה סייעו ליהודים לפתח עניין רב יותר בזהות היהודית שלהם, ציין סאקס.
לדבריו, גם השיפור בשיטות הדמוגרפיות לאיתור ולספירה של יהודי ארצות הברית סייע לחוקרים לגבש תמונה מדויקת יותר של הקהילה היהודית.
"אנחנו יכולים לחקור את היהודים טוב יותר. יש לנו יכולת למצוא אותם – כולל את מי שאינם חלק מהקהילה היהודית הפורמלית", אמר סאקס. "אנחנו משתמשים בכלים סטטיסטיים חדשים כדי להבין אותה ולהתבונן בדרכים שונות באנשים יהודים – לא רק חברות בבתי כנסת, אלא גם מבחינה תרבותית, באמצעות החברות בקבוצות פּעילוּת ובארגונים קהילתיים יהודיים ובחקר ספרות וטקסטים יהודיים".
כ-60% מהיהודים האמריקאים מזדהים עם אחד מהזרמים היהודיים העיקריים בארצות הברית: 35% כרפורמים, 18% כקונסרבטיבים ו-10% כאורתודוקסיים. מבין שלושת הזרמים, הצמיחה הגדולה ביותר היא בקרב היהודים האורתודוקסיים, בעיקר בזכות שיעור הילודה העומד אצלם על 4.1 ילדים למשפחה, לפי מכון המחקר פיו. לפי מחקר משנת 2011 על יהודי ניו יורק, הקהילה הגדולה באמריקה, 61% מכלל הילדים היהודים באזור גדלו במשפחות אורתודוקסיות.
בכל הקשור לפוליטיקה, רובם הגדול של יהודי ארצות הברית מצביעים לדמוקרטים. לפי סקר שערך הוועד היהודי-אמריקאי ערב הבחירות בקרב 1,334 יהודים, 75% מהיהודים הצהירו כי יצביעו לג'ו ביידן, לעומת 22% שתכננו להצביע לדונלד טראמפ. בשנת 2016 הילרי קלינטון זכתה ברוב הקול היהודי: 62% לעומת 16% שהצביעו לטראמפ, לפי סקר הוועד היהודי-אמריקאי.
לפי הסקרים, ההבדלים הבולטים ביותר בין היהודים היו לפי שיוך דתי: שיעור התמיכה בטראמפ בקרב יהודים אורתודוקסיים עמד על 74% לעומת 23% מהיהודים הקונסרבטיביים, 20% מהרפורמיים ו-14% מאלו שהזדהו כחילונים. בביידן תמכו 18% מהאורתודוקסיים, 72% מהקונסרבטיביים, 78% מהרפורמיים ו-83% מהחילונים.
בדומה לאמריקאים בכללותם, מספר היהודים בארה״ב המזדהים כעצמאים מבחינה פוליטית הולך וגדל. בסקר של הוועד היהודי-אמריקאי מאוקטובר, 53% מהמשיבים הזדהו כדמוקרטים, 14% כרפובליקנים ו-25% כעצמאים.
שנת 2020 הייתה שנה של שינוי גדול עבור ארצות הברית בכללותה, וגם עבור היהודים במדינה.
בגלל הריכוזים הגדולים של יהודי ארצות הברית בצפון-מזרח המדינה, מספר המתים בגל הראשון של מגפת הקורונה בקהילה היה גדול ביחס לשיעורם של היהודים באוכלוסייה. למגפה היה גם מחיר כלכלי כבד: 43% ממשקי הבית היהודיים חוו אובדן מקום עבודה או קיצוץ בשכר, לעומת 42% מכלל האמריקאים הבגירים.
ההשפעה המלאה של המגפה על יהודי ארצות הברית ועל המדינה בכללותה תתברר בעתיד.
מאמר זה פורסם במסגרת שיתוף פעולה של JTA עם פרויקט Z3 ועם המרכז הקהילתי היהודי ע״ש משפחת אושמן בפאלו אלטו, עבור כינוס החוויה הוירטואלית של Z3 לשנת 2020.