אמסטרדם (JTA) – בגרמניה, גבר חובש כיפה הוכה ברחוב. באוסטריה, הוטרדה סטודנטית ברכבת משום שקראה ספר שבכותרתו נזכרו יהודים.
בלונדון, אחות סיפרה שאיימו עליה בבית החולים שלה משום שענדה שרשרת עם מגן דוד. ובבלגיה, אישה חרדית שביקשה לשבת על ספסל בפארק, נענתה בגערה "עופי מפה, יהודייה מלוכלכת" מפי אדם שישב בסמוך.
ממדיה של הגאות בפעילות האנטישמית השוטפת כעת את אירופה אינם ברורים במלואם, אולם על פי אמות מידה מסויימות, כולל אלה של הקהילה היהודית הבריטית, מדובר בממדים חסרי תקדים. בינתיים, היקף התקריות ותדירותם יוצאי דופן.
מנהיגים יהודיים מקומיים הגיבו בטון פסימי לא אופייני.
מספר התקריות האנטישמיות החל לעלות עוד לפני העימות בן 11 הימים בין ישראל לחמאס בעזה, שהסתיים ביותר מ-230 פלסטינים ו-12 ישראלים הרוגים. עם תחילת מעשי האיבה, החלו האירופים להיערך לקראת פעילות אנטישמית, שמניסיונם נוטה להופיע כאשר המתיחות במזרח התיכון גוברת. התופעה מוכרת ביבשת אירופה בשם "ייבוא הסכסוך הישראלי-פלסטיני".
הדינמיקה הזו בלטה במיוחד בזמן ההסלמה ב-2014. אולם הפעם, כמה מבכירי הקהילות היהודיות ולוחמים ותיקים נגד אנטישמיות משמיעים קריאות אזהרה חריגות בחומרתן מהן עולה כי ייתכן שהקרב אבוד.
לנוכח עשרות תקריות בבלגיה לבדה בשבועות האחרונים, כתב יואל רובינפלד, נשיא הליגה הבלגית נגד אנטישמיות, כי הוא בספק אם יוכל להמשיך לגור במדינה עם אשתו ושני ילדיו.
"האמנתי שאוכל. כעת אני מפקפק בכך", כתב רובינפלד, לשעבר מראשי CCOJB – ארגון הגג של יהודים בלגים דוברי צרפתית, בטור דעה שפורסם בשבת בשבועון Le Vif.
בריג'יט וילהיסן, עיתונאית מוכרת ומומחית בענייני לוחמה בטרור מהולנד, כתבה ביום חמישי בטור דעה לאתר החדשות Jonet כי אחרי שנים של מאבק באנטישמיות, הגיעה למסקנה שהפעילות הפכה לחסרת תועלת.
"המאבק נגד הרעה החולה הזו נהיה חסר סיכוי", כתבה וילהיסן, לשעבר מזכירת הרבנות הבין-מחוזית של הולנד. "אם היהודים באירופה הם הקנרית שבמכרה הפחם", אמרה, "הרי שהציפור כבר אינה בחיים".
הרב הראשי של הולנד בנימין יעקובס, שבמשך שנים המליץ ליהודי המקום לעלות לישראל, בין השאר בגלל האנטישמיות, אמר במהלך הרצאה בעיר ניימכן שהוא ואשתו היו עוזבים אלמלא תפקידיהם המחייבים.
"זה גרם לנו לחשוב על הקברניט המחוייב לספינה טובעת מתוקף תפקידו", תיאר זאת אחד המאזינים במכתב ששלח ליעקובס לאחר ההרצאה, כתב יעקובס בבלוג שלו.
ההתלקחות בין ישראל לפלסטינים התרחשה זמן קצר לאחר שיהודים בצרפת יצאו לרחובות במחאה על פסק הדין של בית המשפט בפרשת רצח שרה חלימי. הערכאה העליונה במדינה הותירה על כנן פסיקות שקבעו כי המוסלמי שהרג את הרופאה והמחנכת היהודיה תוך שהוא צועק את שם אללה וקורא לחלימי שדה, נטל מריחואנה והיה מסומם במידה כזו שלא חלה עליו אחריות פלילית למעשיו.
"אני מבין את הספקות שלכם ואת השאלות שלכם לגבי העתיד, ואני שותף להם", אמר אחד מראשי ארגון אורתודוקסי מוביל בצרפת בעצרת בפאריס בחודש שעבר.
לא כל המנהיגים הקהילתיים פסימיים עד כדי כך.
בבריטניה, היהודים מזועזעים ממטר של תקריות אנטישמיות החודש ו"מצולקים" מהתפשטות האנטישמיות בזמן האחרון בתוך מפלגת הלייבור, אמר ג'ונתן ארקוש, שהיה בעבר ראש ועד שליחי הקהילות של יהודי בריטניה.
"אולם אינני סבור שראוי לקפוץ מזה למחשבה שלקהילה שלנו אין יכולת קיום כמות שהיא", אמר, והזכיר את תבוסות הלייבור אחרי 2019, את הערנות בתקשורת כנגד אנטישמיות ואת מאמצי המשטרה לבלום אותה.
בינתיים, החדשות על תקריות אנטישמיות ממשיכות לזרום מכל עבר.
בתקרית בגרמניה במַגדֶבורג, עיר הממוקמת כ-110 ק"מ מערבית לברלין, הטרידה קבוצה של צעירים, על פי דיווח של אתר החדשות MDR, בחור בן 22 שחבש כיפה ולאחר מכן היכו אותו וגרמו לו חבלות קלות. עובר אורח התערב והצעירים עזבו את המקום. עובר האורח אמר שהתוקפים היו ערבים.
ועוד בגרמניה, בעיר הצפונית המבורג, הטיחו שלושה אנשים שישבו במכונית דברי שטנה אנטישמיים לעבר רוכב אופניים יהודי בשעה שעמדו ברמזור, כך דיווח אתר החדשות TAH. בבּרֶמֶן, עיר צפונית המרוחקת כ-320 ק"מ מברלין, ספג איש שעטה מסיכת פנים ועליה מגן דוד עלבונות ברחוב.
באוסטריה, אשה לא-יהודיה כונתה "רוצחת ילדים" והוטרדה על-ידי שלושה גברים ברכבת התחתית. הם נטפלו אליה לפני שבועיים משום שקראה ספר שכותרתו "היהודים בעולם המודרני", כך סיפרה לרשת השידור ORF ביום שישי. אחד מהם משך בשערה, כך סיפרה.
האישה אמרה שהמשטרה יעצה לה לשכוח מן התקרית ושלא מדובר באירוע אנטישמי משום שהיא אינה יהודיה. משרד הפנים אמר כי הוא בודק את התקרית.
בבריטניה, שני גברים התעמתו עם אחות מחלקת יילודים במעלית בבית החולים שלה בלונדון לאחר שהבחינו במגן דוד שהיא עונדת. הם שאלו את האחות, הדסה אברמס, אם היא מאמינה "בפלסטין חופשית". היא ענתה "אני יהודיה", מה שגרם לאחד מהם לומר "אני רוצה להרוג את כל העם שלך", כך כתבה אברמס בפייסבוק.
בעיר אנטוורפן שבבלגיה, תיאר בלוגר כיצד ראה גבר צועק "עופי מפה, יהודיה מלוכלכת" כלפי יהודיה חרדית שהתקרבה לספסל בפארק שעליו ישב אותו גבר.
ב-21 במאי הותקף אדם ברכבת באוסטריה לאחר שביקש משני גברים, שעדי ראייה מסרו כי חזותם הייתה מזרח תיכונית, להפסיק להשמיע הערות אנטישמיות ודברי הכחשת שואה, כך דווח בעיתון מקומי.
באותו יום בלונדון הותקף יהודי במכוניתו משום שהיה עליה דגל ישראל. הדבר קרה לאחר שורת תקריות, כולל תקיפה חמורה של רב מחוץ לבית הכנסת שלו בצ'יגווֶל, ליד לונדון, ב-16 במאי.
באותו היום עצמו, שיירה ובה שמונה מכוניות שהציגו דגלים פלסטיניים נסעה ברחבי לונדון, כשהנוסעים צועקים גסויות אנטישמיות ברמקולים. אחד מן הנוסעים צעק "לז— את היהודים, לאנוס את הבנות שלהם" תוך כדי נסיעה באזור של לונדון המאוכלס ביהודים רבים.
"האנטישמיות בבריטניה, למרבה הצער, תמיד עולה בחדות כשיש עימות במזרח התיכון, אולם הפעם התחושה חמורה יותר מבעבר", צייצה באותו יום בטוויטר לוסיאנה ברגר, שהייתה בעבר חברה יהודיה בולטת בבית המחוקקים מטעם מפלגת הלייבור.
יחידת האבטחה של יהודי בריטניה תיעדה יותר מ-250 תקריות אנטישמיות ב-17 הימים שלאחר ה-9 במאי – עלייה של 500% לעומת 17 הימים שקדמו להם. בחודש מאי רשמה יחידה זו, ששמה CST, 325 תקריות – יותר מאשר בכל חודש מאז 1984, כשהחלה ה-CST לתעד תקריות. ביולי 2014, במהלך מבצע עופרת יצוקה של ישראל בעזה, רשמה ה-CST 317 מקרים.
ישראל וחמאס הגיעו להסכם הפסקת אש ב-21 במאי, אולם התקריות לא נפסקו. בשבוע שעבר, נפרץ אתר האינטרנט של אחת העמותות היהודיות הגדולות ביותר בבריטניה, נוֹרווּד, המסייעת לילדים עם ליקויי למידה. באנר עם הכתובת "חופש לפלסטין סוף לאפרטהייד" החליף את דף הבית שלה.
ביום שלישי ניסחה אֶליז פאזֶ'לֶס, יהודיה שהייתה חברת מועצת העיר של פאריס – עיר שבה התרחשו כמה ממעשי האלימות הקשים ביותר במהלך הגל של 2014 – מכתב גלוי למוסלמים באירופה ובו קריאה נרגשת לקהילתם לנקוט יד קשה כלפי קיצונים המבצעים פשעי שנאה נגד יהודים.
(לדברי הלשכה הארצית לערנות כנגד אנטישמיות של צרפת, מוסלמים או בעלי רקע מוסלמי אחראים לכל התקריות האלימות האחרונות שבהם זהות המבצעים הובררה או שוערה. הפרופיל של מטיחי דברי שטנה היה מגוון יותר, מצאה הלשכה, ומחצית מהם היו ימנים קיצוניים.)
"לא באתי לדבר איתכם על מה שקורה שם", כתבה פאז'לס במכתבה הפתוח, שהתפרסם בצרפתית בעיתון The Times of Israel. "אני עומדת לדבר על מה שקורה כאן. אני כאן כדי לספר לכם עליי. אני רוצה לספר לכם שאני פוחדת".