כאשר אוסטרליה חזרה סוף סוף לשגרה לאחר כמעט שלוש שנים שבהן הייתה נתונה להגבלות קורונה מהמחמירות בעולם, יהודי אוסטרליה הצטרפו לחוגגים.
בתחילת נובמבר, יהודים עם שורשים בברית המועצות לשעבר החיים באוסטרליה העלו על נס את מורשתם בשני כנסים שרבים ציפו להם בשתי הערים הגדולות במדינה, ב-6 בנובמבר בסידני וב-13 בנובמבר במלבורן. בכל אירוע השתתפו כ-200 איש. ארגון ״לימוד FSU״אירגן את שני הכנסים בשיתוף פעולה הדוק עם הפדרציה הציונית של אוסטרליה (ZFA). כנסים אלה היו האירועים הקהילתיים היהודים הגדולים הראשונים שהתקיימו פנים-אל-פנים מאז מגפת הקורונה, אירועים אשר לימוד FSU מארגן משנת 2015.
"במשך זמן רב לא יכולנו להתרחק יותר מ-5 קילומטרים מהבית", אמרה אינה פולורה, ילידת אוקראינה שהייתה אחראית על הלוגיסטיקה בכנס הראשון של לימוד FSU בסידני ב-2015 וכיום מתנדבת במוזיאון היהודי בסידני. "האירוע האחרון היה מוצלח מאוד והשתתפו בו לפחות 50 ילדים. אנו רואים שיש כאן פוטנציאל עצום".
אלנה סלדקובה, סוכנת נדל"ן ילידת מוסקבה בת 25, מוסיפה: "יכולנו סוף סוף לעשות את זה, וזה היה אחד הפסטיבלים הטובים ביותר של קהילה שלנו מזה זמן רב".
כרבע מ-120,000 יהודי אוסטרליה נולדו בברית המועצות לשעבר או שהם ילדים של מהגרים מברה"מ. ״לימוד ״FSU מארגן כנסים בכל העולם כדי לחזק את הזהות היהודית ואת תחושת הקהילה היהודית בקרב יהודים עם שורשים בברה"מ.
בכנסי לימוד באוסטרליה, שנערכו באנגלית וברוסית, נציגים משלושה ארגונים – Blue Peony Foundation, Svoboda Alliance ואגודת קהילת היהודים דוברי הרוסית – חלקו טיפים כיצד לסייע לאוקראינים הסובלים במלחמה שהמיטה חורבן על מדינתם.
באירוע בסידני, שנערך באוניברסיטת ניו סאות' ווילס, השתתפו אמיר מימון, שגריר ישראל החדש באוסטרליה; לאון גולטסמן, חבר מועצת וויברלי של רובע בונדי, סידני; רון וייזר, הנשיא לשעבר של הפדרציה הציונית של אוסטרליה; דיאנה אוליטצקי מהרשות לשירותים חברתיים JewishCare NSW; והרב יהורם אולמן מבית הדין בסידני. האירוע במלבורן נערך במרכז הכנסים קראון פרומנייד בהשתתפות נואמים בולטים כגון דיוויד סאותוויק, חבר פרלמנט וסגן ראש המפלגה הליברלית במדינת ויקטוריה; וסבסטיאן אינוונטרץ, מנהל תגלית-אוסטרליה של הפדרציה הציונית של אוסטרליה.
חלק מהסשנים במהלך הכנסים התמקדו בנושאים ייחודיים לאוסטרליה, כגון ההרצאה של פרופ' לודמילה שטרן על רדיפתם בתקופת מלחמת העולם השנייה של שני אוקראינים קשישים וגרמני בעיר האוסטרלית אדלייד, בגין הזוועות שביצעו נגד יהודים. ג'רמי ג'ונס, המנהל לעניינים בינלאומיים וקהילתיים ב-Australia/Israel & Jewish Affairs Council, דיבר על המאמצים המקומיים לסייע ליהודים סובייטים להגר לאוסטרליה בשנות השבעים והשמונים של המאה ה-20. במלבורן, סימון הולווי, הממונה על החינוך במוזיאון השואה של מלבורן, דיבר על העלייה הדרמטית במחקרים בנושא השואה בברית המועצות לשעבר.
בין כ-30 הרצאות בכנסים היו גם מפגשים קלילים יותר. באירוע במלבורן, הפסיכותרפיסטית האורתודוקסית מרים דולניקוב דיברה על מיתוסים ועובדות בנושא מין אורתודוקסי. הרב והשף דיוויד טרקטמן דיבר על "גסטרונומיה רוחנית".
בין הרצאה להרצאה הנעימו את זמנם של משתתפי הכנס להקות, בהן אנסמבל המחול של בית הספר הרוסי לידר, סטודנטים ממרכז המוזיקה AMS ו-VulgarGrad, להקה המונה 7 חברים ממלבורן המנגנת ביצועי פאנק ייחודיים לשירי עם סובייטים מסורתיים. הזמר הישראלי יליד אוקראינה ולדי בלייברג הופיע בסידני, ובשני האירועים הועלה קונצרט ייחודי של השחקן והזמר הישראלי הנודע ולדימיר פרידמן. היו גם סדנאות של אפיית חלות ואומנויות לחימה לילדים.
"שלוש השנים האחרונות הוכיחו שהכול בעולם יכול להשתנות בן לילה. אבל העובדה שלימוד FSU ממשיך לעבוד ולהיות פעיל חשובה מאין כמותה", אמרה מרינה רוזנברג קוריטני, ראש המחלקה לעידוד עלייה בהסתדרות הציונות העולמית. "הארגון עושה עבודה משמעותית ונהדרת בחינוך יהודי בתפוצות, וממשיך להזכיר לנו כל הזמן שכולנו עם אחד".
בשנה זו בלבד, ״לימוד FSU״ ארגן כנסים בניו ג'רזי, במפלי הניאגרה שבקנדה, בבאקו, אזרבייג'אן ובבוסטון. האירוע הגדול ביותר התקיים ב-1-3 בדצמבר בטבריה בהשתתפות כ-1,100 איש.
"עבר זמן רב מאז התכנסנו כאן באוסטרליה", אמר מייסד ״לימוד FSU״חיים צ'סלר. "אבל לאחר מגפת הקורונה, הקהילה היהודית האוסטרלית ששורשיה נמצאים במדינות FSU, תוססת באותה מידה וצמאה כמו בעבר להזדמנויות של למידה ופעילות קהילתית. אנחנו שמחים מאוד לחזור".
בין תומכיו המרכזיים של ״לימוד FSU״באוסטרליה נמנים הוועידה על תביעות יהודיות חומריות כנגד גרמניה, הפדרציה הציונית של אוסטרליה, ההסתדרות הציונית העולמית, קרן ג'נסיס, קרן קיימת לישראל וקרנות משפחת וילף. מאז הכנס הראשון של ״לימוד FSU״בשנת 2006, התקיימו יותר מ-80 אירועים בעולם כולו, שמשכו אליהם יותר מ-80,000 משתתפים. סנדרה קאן היא המייסדת-שותפה של הקבוצה, מתיו ברונפמן הוא היו"ר, ואהרון פרנקל הוא הנשיא.
"אני חושבת שהדרך הטובה ביותר להרחיב את הנטוורק שלך היא התנדבות ומעורבות בקהילה, ולכן אני פעילה בלימוד", אמרה מריה גלבן, ילידת רוסיה בת 38 שתיאמה את פעילות 28 המתנדבים בפסטיבל מלבורן. "זוהי הזדמנות מדהימה לאחד את הקהילה היהודית".
לואיזה לבנפוס, בת 44, שעלתה לישראל מהרפובליקה הסובייטית לשעבר, אזרבייג'ן, בגיל 12 ולאחר מכן עברה למלבורן בגיל 20 לערך, ציינה כי הזהות היהודית בסכנה בחברה הרב-תרבותית של אוסטרליה.
"קיימת סכנה גדולה לאבד את החיבור ליהדות", היא אמרה. "אני מרגישה שהילדים שלי אינם מבינים את ההיבט היהודי של הדברים, למרות שאמא שלהם יהודייה ואבא שלהם חצי יהודי חצי רוסי – במיוחד בפרבר שבו אנו גרים".
לכן חשוב כל כך להקדיש זמן וללכת לכנסי ״לימוד ״FSU, היא הוסיפה.
"אנשים כאן מבינים אותי. אני לא צריכה להסביר להם מדוע יש לי דמעות בעיניים כשאני שומעת שירים בעברית", אמרה לבנפוס. "כולנו משדרים על אותו גל".
כתבה זו מומנה ונוצרה בשיתוף עם לימוד FSU, שמטפח פלטפורמות ללמידה פתוחה, פלורליסטית ודינמית בעולם כולו ליהודים מכל גיל ורקע שיש להם שורשים בברית המועצות לשעבר, תוך אימוץ המסורות האינטלקטואליות, התרבותיות והדתיות היהודיות המושרשות בחוויה משותפת זו. הכתבה הוכנה על ידי צוות התוכן של JTA.