(JTA) – התפרצות נגיף הקורונה בצפון איטליה העמידה את קלאודיה בַּנייַרֶלי בפני בחירה קשה.
"כדי להמשיך לבקר את אמי בת ה-94, הייתי צריכה להפסיק להתראות עם כל האנשים האחרים שבחיי", אמרה בניירלי, מורה יהודייה לבלט ממילאנו.
כדי שלא להסתכן בהדבקת אמה בנגיף, נכנסה בניירלי לבידוד עצמי לפרק זמן בלתי מוגבל.
ביום שני הורתה ממשלת איטליה על סגר כללי במדינה – כולל איסור על כל הנסיעות ועל כל האירועים הציבוריים – במאמץ לבלום את התפשטות המחלה שכבר הביאה למותם של יותר מ-800 בני אדם שם. מספרם הכולל של הנדבקים במחלה הוא יותר מ-12,000.
"עכשיו אני נשארת בדירה שלי כל היום, לא רואה אף אחד פנים אל פנים ורק יוצאת כדי לראות את אמא שלי", אמרה בניירלי. "הדבר הכי קשה הוא שאני לא יכולה לראות את בתי ונכדתי, שעמן אני נפגשת בדרך כלל כל יום״.
"זה מאוד קשה. אחרי הכול, אני אמא יהודייה-איטלקייה".
התפרצות הנגיף באיטליה, שאוכלוסייתה מונה כ-60 מיליון, שיבשה את שיגרת חייהם של איטלקים רבים, שנותקו מידידיהם ומיקיריהם. אולם נראה כי היהודים באיטליה נפגעים במיוחד, משום שלרבים מהם יש ילדים וקרובי משפחה בישראל ובמדינות אחרות.
באיטליה חיים כ-30,000 יהודים, וכ-8,000 מהם גרים במילאנו. בישראל חיים כ-10,000 יוצאי איטליה, כך לפי נתוני בית התפוצות – מוזיאון העם היהודי בתל אביב.
"הרבה יהודים במילאנו לא יכולים לראות את ילדיהם", אמרה שרה מודנה, אם לשלושה ממילאנו. "זה מפריד משפחות".
בתה של מודנה הגיעה לישראל לאחר התפרצות נגיף הקורונה באיטליה ונאלצה להיכנס לבידוד למשך שבועיים. "נאלצתי לבחור אם להישאר ולטפל בהוריי, שהם בשנות ה-80 לחייהם, או להיות עם שלושת ילדיי בישראל", אמרה מודנה, עורכת דין בת 53, על התקופה שלפני הבידוד.
היא בחרה בהוריה, אף על פי שאחד מילדיה שבר את רגלו.
"לפחות הם כולם ביחד שם", אמרה מודנה על צאצאיה בישראל.
כחלק מן הפעולות שננקטות כדי לבלום את התפשטות הנגיף, הורו הרשויות באיטליה על סגירת כל בתי הספר – כולל בית הספר היהודי במילאנו, לה סקולה אבראיקה, ובו 500 תלמידים – זאת לצד כנסיות, מרכזים קהילתיים ומשרדים שאינם חיוניים. העיר, מרכז תעשייה ואופנה חשוב שמתקיימת בה אחת מסצינות חיי הלילה התוססות ביותר, "נראית כמו עיר רפאים", אמר אלון שכטר, מתכנת בן 37 שעבר לשם מישראל ב-2018.
"המקום הזה תמיד הזכיר לי את תל אביב", אמר. "די עצוב לראות אותו נטוש עכשיו".
ביום שני מסר נשיא ארגון הקהילה היהודית במילאנו, מילו חצבני, הודעה למתפללים כי בתי הכנסת לא יהיו פתוחים לפעילות בתקופת חג הפורים.
בניירלי, המורה לבלט, שבעבר שימשה כמנהלת בבית הספר היהודי במילאנו, סיפרה שהיא מספקת לתלמידותיה סרטונים קצרים לתירגול, "כדי שיוכלו לפחות להישאר בכושר עד שנמשיך את השיעורים".
בעייה נוספת עמה מתמודדים יהודי איטליה נוגעת להלוויות.
הרב משה לזר, שליח חב"ד למילאנו, אמר בראיון שלוויות יהודיות ימשיכו להתקיים למרות האיסור הגורף שהטילו הרשויות על קיום טקסי קבורה בהשתתפות קהל.
"הלוויות פשוט יצטרכו להיות קטנות מאוד, אבל הן יימשכו כרגיל", אמר.
ביהדות, בניגוד לנצרות, נדרשת קבורה מהירה.
ביום שלישי התקיימה ההלווייה היהודית הראשונה תחת ההנחיות החדשות במילאנו. ידיד של המשפחה סיפר כי רק קומץ קרובים מדרגה ראשונה הגיע לבית הקברות להיפרד מהנפטרת, אישה בשנות ה-90 לחייה שמתה מסיבוכים רפואיים שאינם קשורים לנגיף הקורונה.
שכטר התכוון לנסוע לישראל לחג הפסח, שיחול השנה ב-8 באפריל, אבל ספק אם התוכנית תצא לפועל.
"אני לא רואה איך יהיה אפשרי להגיע לישראל", הוא אמר.
יש גם חצי כוס מלאה: הסופרמרקטים במילאנו אינם חסרים דבר, כך סיפרו כמה תושבים. לזר אמר שבמילאנו ובערים אחרות יש את כל המצרכים הדרושים לפסח, ובכל מקרה, אין חשש שההתפרצות תשבש את יכולתה של הקהילה לקיים שחיטה כשרה.
"נראה לי שכדאי לאנשים שנמצאים במקומות שלא נפגעו בינתיים להצטייד כעת במזון ובמוצרים רפואיים ובאופן כללי להסדיר כל מיני עניינים, דברים שצריך לטפל בהם מול הרשויות או בתוך המשפחה, לפני שזה יהיה קשה מדי", אמרה מודנה. "אני חושבת שיש סיכוי שמה שקורה במילאנו היום יתפתח גם במקומות אחרים בקרוב".