(JTA) – עליה ניכרת במספר פשעי השנאה על רקע אנטישמי בארצות הברית, כך מגלה דוח שנתי של האף.בי.איי. בשנה זו אירעו גם שלושה פיגועים קטלניים נגד יהודים.
אנטישמיות הייתה המניע העיקרי לפשעי שנאה על רקע דתי בשנה זו. בנוסף, מספר מעשי הרצח המוגדרים כפשעי שנאה ברחבי ארה"ב גדל ביותר מפי שניים אשתקד.
הליגה למניעת השמצה התריעה על כך שהנתונים שפרסם האף.בי.איי הם חלקיים ומשקפים רק חלק קטן מכלל פשעי השנאה המבוצעים בארה"ב.
ב–2019 דיווח האף.בי.איי על 953 פשעי שנאה נגד יהודים – עליה בשיעור של 14% לעומת 835 המקרים שנרשמו ב–2018 ומספר דומה לזה שנרשם ב-2017. הפשעים המכוונים נגד יהודים היוו 62% מכלל פשעי השנאה ממניעים דתיים, זאת לעומת 58% בשנה שלפני כן.
שנת 2019 ידעה מספר תקריות קשות במיוחד נגד הקהילה היהודית, בהם התקפת הירי בבית כנסת בפאוויי, קליפורניה , שבו נרצחה מתפללת, שישה חודשים בדיוק אחרי הפיגוע באוקטובר 2018 בבית הכנסת בפיטסבורג, שגבה את חייהם של 11 יהודים.
בחודש דצמבר ארעה התקפת ירי בג'רזי סיטי שבניו ג'רזי, שהסתיימה במותם של שני יהודים ושניים תושבים נוספים בחנות מכולת כשרה. באותו חודש אירע פיגוע דקירה במסיבת חנוכה במונסי, ניו יורק, שבו נהרג אדם אחד. המתקפות בניו יורק אירעו על רקע גל של מעשי הטרדה ותקיפה אנטישמיים בשכונות חרדיות בברוקלין.
"התגברות השנאה בשנים האחרונות ברורה ביותר", אמר ל–JTA ביום שני ג'ונתן גרינבלט, מנכ"ל הליגה נגד השמצה. "כבר דיברנו על החרדה האוחזת בנו לנוכח העובדה שהאנטישמיות הפכה לעניין שבשגרה ואכן ב–2019 ראינו עלייה של 14% בפשעי שנאה כלפי יהודים".
גרינבלט הוסיף שהמתקפות האנטישמיות אשתקד מצביעות על כך ששנאת היהודים היא לא עניין מפלגתי או פוליטי. הוא אמנם הביע תקווה שניתן יהיה ״לאתחל את המצב" עם כניסתו של ג'ו ביידן לבית הלבן, אולם הזהיר מפני ייחוס העלייה באנטישמיות רק לכהונתו של הנשיא טראמפ.
"אין רק אדם אחד שאחראי לאנטישמיות" הוא הסביר. "יש שרוצים להטיל את כל האשם על הנשיא טראמפ. אני חושב שזו טעות. איש לא חבש כובעי 'החזירו את אמריקה לגדולתה' – אותה סיסמה שמקדם הנשיא טראמפ – בחודש דצמבר האחרון בברוקלין, שבו התרחש גל של מתקפות".
שרשרת הפיגועים בשנה שעברה התרחשה אחרי עליה מתמדת משך שנים בפעילות האנטישמית בארצות הברית. ימים ספורים לאחר תחילת שנת 2020, צעדו 25,000 איש על גשר ברוקלין במחאה על האנטישמיות הגואה בעיר ניו יורק ובמקומות אחרים.
בראשית השנה פרסמה הליגה נגד השמצה ממצאים הדומים לאלה של האף.בי.איי – עלייה של 12% בתקריות האנטישמיות ב–2019 , מספר שיא במשך 40 השנים בהן קיים מעקב אחר אירועים אנטישמיים.
האף.בי.איי דיווח על 7,314 מקרים של פשעי שנאה מכל הסוגים בשנה שעברה, נתון המשקף עלייה קלה לעומת 2018 ו-2017, אך עלייה חדה לעומת 2015 בה תועדו 5850 מקרים. כמו בשנים הקודמות, רוב פשעי השנאה היו על רקע גזעי. שחורים בארה"ב היו מטרה למספר הגדול ביותר של פשעי שנאה – 1930. פשעים על רקע דת היוו כ-20% מכלל פשעי השנאה.
בשנה שעברה נרשם גם המספר הגדול ביותר של מעשי רצח שהוגדרו כפשעי שנאה – 51 לעומת 24 ב–2018. הנתון הזה כולל את הרצח ההמוני בחנות וולמארט באל פאסו, טקסס, שם נרצחו 23 איש ונפצעו כמספר הזה. היורה כתב ברשת כי הוא פעל נגד "פלישה" היספאנית. פשעי שנאה נגד היספאנים עלו בשיעור של 9% ב–2019, וזאת השנה הרביעית ברציפות שנרשמת בהם עלייה.
הליגה נגד השמצה גורסת שהנתונים שמפרסם האף.בי.איי נמוכים בהרבה מהמספר האמתי של פשעי השנאה המתבצעים בארה"ב, מכיוון שרשויות אכיפת חוק מקומיות רבות אינן מעבירות לאף.בי.איי מידע על פשעי שנאה. לדברי הליגה, 86% מהגופים לא דיווחו על פשעי שנאה לאף.בי.איי, ובכללם 71 ערים שמספר תושביהן גדול מ-100,000. לדברי הארגון, מספר רשויות אכיפת החוק המדווחות על פשעי שנאה לאף.בי.איי הולך ויורד עם השנים.
"התמונה שקיבלנו אינה מלאה, אך בכל מקרה המגמות בעשרים השנים האחרונות מדברות בעד עצמן. השנאה גוברת ומאיימת על אנשים מקהילות קטנות בארה"ב, בעיקר היהודים, המהווים בין 1.5% ל–2% מהאוכלוסייה אך חווים מספר גבוה יחסית של פשעי שנאה", אמר גרינבלאט.
הוא הביע תקווה שממשל ביידן יתמוך ביוזמות רבות יותר לחינוך בבתי הספר נגד דעות קדומות ובתוכניות להתמודדות עם לאומנות של קיצונים לבנים. "הקיצונים הרימו את ראשם ומפיצים תיאוריות קונספירציה ורעיונות אנטי-יהודיים בכלל", גרינבלט הוסיף. "ביטחונם של היהודים התערער. הם מאוד מודאגים בשל כך".