(JTA) — כשחלק ניכר ממגדלי שמפליין קרס והפך לעיי חורבות, ביום חמישי לפנות בוקר, עיירת החוף סרפסייד שבפלורידה התעוררה לטרגדיה אשר פגעה עמוק בלבה של קהילה יהודית גדלה ומשגשגת.
מאז מטפס מניין ההרוגים לאט ובהתמדה, והגיע ביום שני ל-11. כ-150 בני אדם עדיין מוגדרים נעדרים, ולמרות שמאמצי החילוץ וההצלה מתנהלים מסביב לשעון, כל יום שחולף מקטין את הסיכויים למצוא חיים בין הריסות מגדל המגורים.
בין אלו שהתגייסו להושיט עזרה, בולטים חברי הקהילה היהודית של אזור מיאמי ביץ׳ שמספקים תמיכה חומרית ורוחנית למשפחות החרדות, זאת לצד צוות חילוץ שהגיע מישראל וכן נציגים של ארגוני הצלה וזיהוי יהודים.
הנה כמה עובדות על יהודי סרפסייד, העיירה שעלתה לכותרות בגלל האסון שפקד אותה:
סרפסייד היא אחת מארבע עיירות קטנות המרכיבות יחדיו את נורת' ביץ', הקצה הצפוני של מיאמי ביץ', מעט ממזרח לעיר מיאמי. העיירה משתרעת על רצועת אדמה צרה, בין ביסקיין ביי לאוקיאנוס האטלנטי. העיירות האחרות בנורת' ביץ' הן באל הארבור, ביי הארבור ואינדיאן קריק.
מעל שליש מתושבי האזור הם יהודים, כולל אוכלוסייה אורתודוקסית גדולה. בסך הכול, נורת' ביץ' מונה מעל 14,000 תושבים ומהם יותר מ-5000 יהודים, כך על פי איירה שסקין, שפרסם בשנת 2014 מחקר דמוגרפי גדול על הקהילה היהודית של מיאמי רבתי.
יהודים החלו לנהור לאזור במספרים גדולים בשנות החמישים, כשהאפליה האנטישמית הנפוצה בקרב המוסדות המקומיים החלה לדעוך לאטה. פעם עמד כאן מלון שהתהדר בסיסמה: "יש נוף, ואין אפילו יהודי אחד". כיום, האזור משמש בית לקהילה יהודית תוססת ושומרת מצוות.
מיאמי ביץ' זרועה בתי כנסת ומסעדות כשרות למכביר. על פי שסקין, יהודי נורת' ביץ' אדוקים יותר באמונתם משאר יהודי ארצות הברית. 34 אחוז מתוכם אורתודוקסים, 24 אחוז קונסרבטיבים, 18 אחוז רפורמים ו-24 אחוז מגדירים עצמם כ"סתם יהודים". זאת בהשוואה לממוצע הכללי של יהודי ארצות הברית, שעומד על 10 אחוזים אורתודוקסים.
שסקין הסביר שיהודים רבים מגיעים לנורת' ביץ' בזכות מזג האוויר, החופים -— וגם בזכות בית הכנסת של באל הארבור, קהילה גדולה שמנהיג רב מחסידי חב"ד. על פי שסקין, "זה אחד מבתי הכנסת האורתודוקסים המצליחים ביותר במדינה".
שסקין, מרצה לגיאוגרפיה באוניברסיטת מיאמי, ציין, כי "מה שמשך לכאן יהודים רבים הוא בדיוק מה שמושך את כל היהודים לפלורידה". על בית הכנסת הוסיף ואמר, "המקום הוא אבן שואבת לאנשים רבים, כולל צעירים".
באזור מתגוררת אוכלוסייה גדולה של יהודים לטינים, לצד גמלאים ומשפחות צעירות. במיאמי מתגורר שיעור גבוה של יהודים היספנים, רובם בנים למשפחות שהיגרו לאזור לאחר שעזבו את קובה, קולומביה, ארגנטינה, ונצואלה ומדינות נוספות.
אזור נורת' ביץ' אינו יוצא מן הכלל. על פי שסקין, הקהילה היהודית באזור מונה כ-30 אחוז היספנים, אבל בשל המספרים הקטנים יחסית, קשה לאמוד במדויק מאילו מדינות מגיעים היהודים ההיספניים של נורת' ביץ'. רק אחוז אחד מתוכם הם ישראלים לשעבר.
יהודי האזור מונים גם 13 אחוז ספרדים, בהשוואה לשלושה אחוזים בלבד מקרב כלל יהודי ארה"ב.
דרום פלורידה ידוע כמקלט לגמלאים יהודים, ו-30 אחוז מיהודי נורת' ביץ' הם בני 65 ומעלה. אבל הקהילה היהודית באזור דווקא צעירה יחסית. הגיל החציוני עומד על 43, בהשוואה לגיל החציוני של יהדות ארה"ב, שעומד על 49, כך על פי מכון המחקר פיו. רבע מיהודי נורת' ביץ' הם בני 18 ומטה.
יהודי האזור גם נחשבים לאמידים. ההכנסה החציונית של משקי הבית היהודיים בנורת' ביץ' היא מעל 150,000 דולר בשנה — כפול ויותר מההכנסה החציונית בארה"ב כולה.
שינויי האקלים הם מקור לדאגה גוברת בקרב תושבי האזור — אך נדמה שיהודים נוספים עדיין מוכנים להשתקע שם.
הסיבה לקריסת רב הקומות בסרפסייד אמנם עדיין לא ידועה, אבל גורמים רשמיים חוששים כי ייתכן ששינויי האקלים תרמו לאסון. לדברי שסקין, ההתחממות ועליית גובה פני הים גורמים לדאגה, אך הוא אינו מצפה שזה ירתיע יהודים רבים מהחיים בנורת' ביץ'.
"אין בכלל שאלה, ככל שהאקלים משתנה, נראה שדרום פלורידה יהיה אחד מאותם אזורים שייפגעו קשות", הודה שסקין. "ההצפות כבר החלו, וכשחיים לאורך קו החוף, אפשר להיפגע גם מסופות הוריקן".
הוא הוסיף ואמר, "בהחלט ייתכן שבניינים חדשים ייבנו הרחק מקו מהמים, אך אין ספק שיש בזה קסם מיוחד כשאתה קם בבוקר ורואה מולך את האוקיינוס האטלנטי".
וגם אם שינויי האקלים מורגשים היטב כבר עכשיו, שסקין העריך שלגמלאים יהודים רבים שעברו לאזור, זה לא מאד משנה.
"זה אזור שהקהילה היהודית שלו גדלה משמעותית ותמשיך לגדול גם בעתיד", צפה שסקין. "ואם אתה עובר לגור שם כשאתה בן 70, כבר לא מעניין אותך מה יקרה בעוד 20-25 שנה".