(JTA) – סקר שנערך בקרב יהודים אמריקאים לאחר העימות בין ישראל לעזה מצא כי מיעוט גדול למדי מאמין לכמה מהביקורות הקשות ביותר שהופנו כלפי ישראל, ובכלל זה הטענה שהיא מבצעת רצח עם ואפרטהייד.
בקרב המשיבים לסקר שהוזמן על ידי ה-Jewish Electorate Institute, קבוצה בהנהגת דמוקטים יהודים בולטים, 34% הסכימו כי "יחסה של ישראל כלפי הפלסטינים דומה לגזענות בארצות הברית". 25% הסכימו כי "ישראל היא מדינת אפרטהייד", ו-22% הסכימו כי "ישראל מבצעת רצח עם נגד הפלסטינים".
בקרב מצביעים צעירים שנכללו בסקר, שפורסם ביום שלישי, שיעור ההסכמה עם אמירות אלו היה גבוה יותר, אם כי הוא עדיין במיעוט. הסקר מצא כי רק 9% מהמצביעים הסכימו עם האמירה "לישראל אין זכות קיום", אולם בקרב מצביעים מתחת לגיל 40, אחוז המסכימים עם אמירה זו עמד על 20%. שליש מהמצביעים הצעירים הסכימו שישראל מבצעת רצח עם, עמדה שאפילו עורכי דין לזכויות אדם שמותחים ביקורת נגד ישראל אומרים כי היא קיצונית, ויותר משליש הסכימו שישראל היא מדינת אפרטהייד.
הממצאים מדהימים על רקע העובדה שארגונים פרו-ישראליים מהזרם המרכזי מתאמצים להראות כי לישראל יש מקום מרכזי בזהות היהודית וכי הביקורת עליה גולשת לעיתים קרובות לאנטישמיות. הנתונים מראים כי יהודים אמריקאים רבים מסכימים עם אמירותיהם של כמה מהמבקרים החריפים ביותר מהשמאל במהלך העימות בין עזה לישראל במאי, ובכלל זה כמה התבטאויות של קומץ חברי קונגרס דמוקרטיים שעמיתיהם מתחו עליהם ביקורת בזמנו.
הסקר עסק במגוון של נושאים ומצא תמיכה רחבה בנשיא ג'ו ביידן. בכל הנוגע למדידת הביקורת כלפי ישראל, הסקר שאל תחילה את המשיבים האם הם סבורים שכל אחת מארבע אמירות ביקורתיות היא אנטישמית. משיבים שענו שהאמירה אינה אנטישמית נשאלו לאחר מכן אם הם מסכימים עם האמירה.
מתוך ארבע האמירות, רק במקרה אחד הסכים הרוב – 67% – שהקביעה כי "לישראל אין זכות קיום" היא אנטישמית. בשלוש השאלות הנותרות, יותר משיבים חלקו על כך שהאמירה הייתה אנטישמית מאשר הסכימו איתה.
הסקר, שהקיף 800 מצביעים, נערך על ידי GBAO Strategies מ-28 ביוני ועד 1 ביולי באמצעות סקר מקוון או באמצעות הודעות טקסט. מרווח טעות הדגימה הכולל של הסקר עמד על 3.5 נקודות האחוז, ומרווח טעות הדגימה של תשובות המשיבים מתחת לגיל 40 עמד על 6 נקודות האחוז. (מרווח הטעות בקרב תת הקבוצה האורתודוקסית עמד על 11.6 נקודות האחוז).
אמנם שיעור המשיבים שהסכימו עם האמירות הביקורתיות נגד ישראל היה גבוה יותר ממה שתיארו תומכים פרו-ישראלים רבים, אך לפחות ממצא אחד עולה בקנה אחד עם סקר אחר שנערך לאחרונה. כאשר נשאלו אם הם מרגישים מחוברים רגשית לישראל, 62% מהמשיבים לסקר של ה-Jewish Electorate Institute אמרו כי הם מרגישים מחוברים רגשית, ו- 38% אמרו שלא. מספרים אלו עולים בקנה אחד עם סקר Pew שפורסם במאי ובו השתתפו 4,700 יהודים אמריקאים.
הסקר החדש מציג את האתגר כיום לנוכח מאמצי ממשלת ישראל החדשה לשקם את היחסים עם הקהילה היהודית בארה"ב, אשר במידה מסוימת החלה להתרחק מישראל במהלך 12 שנות כהונתו של בנימין נתניהו כראש ממשלת ישראל. סקרים מצאו כי יהודים ישראלים ואמריקאים יודעים מעט זה על זה.
אמירה אחת בסקר, שמזכירה טענה של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, כי "יהודים שמצביעים לדמוקרטים אינם נאמנים לישראל", הועלתה גם היא בפני המשיבים כדי שיעריכו האם היא אנטישמית. ארגונים יהודיים מהזרם המרכזי הצביעו כי היא אכן טענה אנטישמית. עם זאת, אמנם הרוב הגדול של המשיבים, 77%, אינו מסכים עם האמירה, אך רק 26% אמרו שהם סבורים כי היא אנטישמית.
כאשר נשאלו בנוגע לפתרון של שתי מדינות, 61% מהמשיבים בסקר אמרו כי זה הפתרון המועדף עליהם. אולם, 19% אמרו כי הם מעדיפים סיפוח של הגדה המערבית אשר ישלול מהפלסטינים את זכות ההצבעה בבחירות הארציות, בעוד ש-20% אמרו כי הם מעדיפים "הקמת מדינה אחת שאינה יהודית או פלסטינית" וכוללת את ישראל, הגדה המערבית ועזה.
המחוקקים הדמוקרטיים שהשתלחו בישראל במהלך העימות, ביניהם חברות הקונגרס קורי בוש, אילהאן עומאר וראשידה טאליב, העלו באחרונה גם את האפשרות של קיצוץ בסיוע האמריקני לישראל. בעוד שרוב משמעותי ממשיבי הסקר, 71%, אמר ש"חשוב" להעניק סיוע לישראל, רוב קטן יותר, 58%, אמר שראוי להגביל את הסיוע לישראל כדי שלא תוכל להוציא כסף אמריקאי על התנחלויות. רוב של 62% תומך בביידן שהפך על פיה את מדיניות טראמפ וחידש את הסיוע לפלסטינים.
הסקר הראה תמיכה מתמשכת בקרב מצביעים יהודיים בביידן ובדמוקרטים, נתון שעולה בקנה אחד עם סקר של הוועד היהודי האמריקאי שנערך זמן קצר לפני העימות בעזה. בסקר שנערך לאחרונה, ביידן זכה ל-80% תמיכה על תפקודו כנשיא ול-74% תמיכה באופן שבו הוא "מטפל ביחסים עם ישראל". הוא זכה ל-62% תמיכה בדרך שבה טיפל בעימות בין ישראל לעזה.
בקרב האורתודוקסים, שהצביעו בעיקר לרפובליקנים בבחירות לנשיאות 2020, ביידן זכה לשיעור תמיכה כולל של 31%, אבל לאחוז גבוה יותר משמעותית – 44% – על האופן שבו הוא מטפל ביחסים עם ישראל. 37% מהאורתודוקסים הביעו דעה חיובית על האופן שבו טיפל בעימות האחרון.
כאשר נשאלו האם הם מעדיפים להצביע לדמוקרט או לרפובליקני בבחירות אמצע הקדנציה לקונגרס בשנה הבאה, 68% ענו שיעדיפו דמוקרט ו-21% ענו שיעדיפו רפובליקני.
בסוגיות פנים, המשיבים הציבו במקום גבוה את שינוי האקלים, זכויות הצבעה, תעסוקה, כלכלה ואת מגפת הקורונה. נתון בולט נוסף, 83% מהמשיבים אמרו שהם מודאגים ממאמצי הרפובליקנים בג'ורג'יה ובפלורידה לצמצם את הגישה לקלפי, אשר לדברי הדמוקרטים, מטרתה למנוע הצבעה של מיעוטים.
שיעור גבוה של 90% חושש מהאנטישמיות בארצות הברית, ויותר נשאלים, 61%, סבורים כי האיום מגיע מהימין, לעומת 22% שסבורים כי הוא מגיע יותר מהשמאל. אחוז המצביעים שחשו שהאיום שווה משני הצדדים עמד על 12%. בקרב האורתודוקוסים, 69% אמרו כי האיום מגיע מהשמאל, 10% אמרו שהוא מגיע מהימין, ו-18% משני המחנות.