(JTA) – בפורים שעבר פרצה סערה לאחר שהתפרסמו צילומים המראים ילדים יהודיים מחופשים כשפניהם צבועות בשחור. השנה, מבקשים ארגונים יהודיים להקדים תרופה למכה ולכן פנו מראש לחברי הקהילה עם קריאה שלא לחזור על הטעות.
המסר שהועבר לחוגגים לקראת פורים קרא להימנע מהשחרת הפנים, ובאופן כללי לא לבחור בתחפושות המשקפות תרבויות אחרות. כמו כן נקראו חברי הקהילה היהודית שלא להציג מופעים בהם מתוארת התלייה של המן.
"בפורים השנה כולנו נוודא שאנו מפגינים רגישות כלפי הקהילה והשכנים מבלי לגרוע מחגיגות היום-טוב", נכתב בקול הקורא, שבו מופיע הביטוי "יום טוב" בעברית. עוד נאמר בו שהיענות לעצות אלה תהיה בבחינת קידוש השם מכיוון שהיא תציג את העם היהודי באור חיובי.
את האיגרת פרסמו ביום ד' שעבר ששה ארגונים, בהם גם כאלה המייצגים את הקהילות היהודיות האורתודוקסיות שבהן חיים היהודים לצד קהילות של שחורים והיספנים. הוועד של לייקווד, ניו ג'רזי, שבו התרחשה תקרית התחפושת עם הפנים המושחרות, נמנה עם החותמים על הקול הקורא.
הפנייה שואבת את השראתה במידה רבה מאיגרת דומה אשר מפיצה הליגה נגד השמצה מדי שנה לקראת חג האלוויין, שגם בו נהוג להתחפש, ובו פניה להמנע מתחפושות שעלולות להתפרש כפוגעניות. אלכסנדר רוזמברג, סגן מנהל הליגה נגד השמצה באזור ניו יורק וניו ג׳רזי אמר כי זו פעם ראשונה שהארגון מפיץ איגרת כזאת לקראת פורים.
בעוד התחפושות המקובלות בקהילה היהודית האורתודוקסית בארצות הברית הן בעיקר של דמויות מסיפור מגילת אסתר, מתחפשים ילדים ומבוגרים לעיתים לדמויות מעולם הפוליטיקה או הבידור, בין אם כדי להוקיר אותן או במטרה ללעוג עליהן. ב–2013 נאלץ נציג רשמי מברוקלין להתנצל על שצבע את פניו בשחור כחלק מהתחפושת שלו.
בשנה שעברה צולמו ארבעה ילדים בלייקווד כשהם מחופשים עם פנים מושחרות, כשעל ראשיהם פאות בסגנון אפרו מקורזל. הילדים לבשו חולצות שעליהם כתוב "חיי שחורים חשובים".
התחפושות עוררו ביקורת רבה מצד מנהיגים שחורים במקום וכן גינויים מרחבי העולם מצד יהודים ולא יהודים גם יחד.
צביעת הפנים בשחור (״בלאק פייס״) נחשבת פוגענית במיוחד ומזכירה את מופעי הבידור הגזעניים מהמאה ה-19 בהם צבעו שחקנים לבנים את פניהם בשחור והציגו דמויות לעגניות של שחורים.
מועצת המנהלים של בית הספר בלייקווד ערכה מפגש מיוחד כדי לדון בתחפושות ומנהל הארגון האפריקני-אמריקני NAACP באזור אמר אחר כך כי הסביר למשפחה שילדיה צבעו את פניהם כי "זה פוגעני ואני מקווה שתקדישו זמן ללמד את ילדיכם, שכן זה פוגע לא רק בי אלא גם באנשים רבים אחרים".
התקרית עוררה קריאות לשינוי מצד חברים בתוך הקהילה האורתודוקסית. אלי שטיינברג, תושב לייקווד, כתב אשתקד ב"פורוורד" שאמנם השחרת פנים לצורכי התחפשות אינו דבר שכיח בקהילתו אבל העובדה שזה התרחש מלמדת שיש להבהיר לילדים ולהורים מהקהילה מדוע זה פוגעני.
"אנחנו יכולים להסביר שכפי שלא נעים לנו לראות ולו אדם אחד עטוי בסמלים נאציים, כך שכנינו השחורים נפגעים, ובצדק, כאשר יש מי שמשתמש בצבעי פנים כדי לשוות לעצמו מראה של גזע אחר, ולא משנה הכוונה", כתב שטיינברג. "הפתרון למקרים החריגים האלה הוא חינוך ולא גינוי".
רוזמברג אמר שהחתירה להקניית ערכים משותפים היא שהובילה להפצת האיגרת השנה. "איני חושב שאנשים מנסים לפגוע בכוונה בזולתם כאשר הם חוגגים את חג פורים", הוא אמר. "אני חושב שזה נובע יותר מחוסר מחשבה וידע"
באגרת מוסבר מדוע תחפושות ומסורות מסוימות עלולות להיתפס כפוגעניות, בהן גם תליית בובה בדמות המן על גרדום. "במשך שנים רבות השתמשו הקו-קלוקס-קלאן וקבוצות גזעניות אחרות שביצעו מעשי לינץ' ורצח בקבוצות מיעוטים, בחבל תליה או בבובות תלויות כדי לאיים ולזרוע פחד", נכתב באגרת. "חברי הקהילה ושכנינו לא תמיד מכירים את סיפור המן ובעיניהם זאת הפגנת חוסר רגישות מכאיבה".
הקבוצות הפיצו את המנשר הן ביידיש והן באנגלית לארגוני חדשות מקומיים כדי לדאוג לכך שיופץ בכלי התקשורת של הקהילות לפני פורים.