(JTA) – יהודי ברית המועצות לשעבר (FSU) שחיים היום בקנדה, המשמשת בית לקהילה היהודית השלישית בגודלה בתפוצות אחרי ארצות הברית וצרפת – הגיעו בהמוניהם בתחילת הקיץ למפלי הניאגרה לכינוס 'לימוד FSU קנדה' תלת-יומי ראשון מאז פרוץ המגפה
הכנס, שהתקיים בתאריכים 24-26 ביוני, נערך באתר נופש הסמוך למפלי הניאגרה המרהיבים, ומשך אליו יותר מ-350 משתתפים, ביניהם ילדים ובני נוער, מטורונטו, אוטווה, מונטריאול וערים אחרות בקנדה. הם הגיעו כדי להתראות עם חברי הקהילה, ליהנות מאוכל יהודי מסורתי ולשמוע הרצאות במגוון נושאים, מהמלחמה באוקראינה ועד למשבר האקלים בישראל.
גורם משיכה רציני נוסף היו מופעים של מוזיקאי הכליזמר והקלידים זיסל סלפוביץ', ששר בעיבוד מרגש את 'תפילת שבת' מהמחזמר 'כנר על הגג', ושל השחקנית בריטני מירנדה מטורונטו, שהופיעה עם הלהיטDon’t Rain on My Parade מההצגה הפופולרית 'מצחיקונת'.
במהלך הכנס נמכרו במכירה פומבית שקטה 36 ציורים של אמנים יהודיים, במטרה לגייס כספים לארגון הקנדי Canadian Ukrainian Immigrant Aid Society המסייע למהגרים אוקראינים ומיישב מחדש פליטי מלחמה.
"חזרנו לעניינים!" הכריז חיים צ'סלר, מייסד 'לימוד FSU' כשפתח רשמית את הכנס באתר הנופש Americana Conference Resort Spa & Waterpark. "קהילת היהודים יוצאיי חבר המדינות בקנדה, ובמיוחד בטורונטו, חזקה מאד. זו הסיבה שבאנו לכאן, במיוחד בימים קשים אלה, כדי להפגין סולידריות עם הקהילה הזו".
מתוך כ-400,000 יהודים החיים בקנדה היום, כ-60,000 היגרו מרוסיה, אוקראינה, בלארוס ורפובליקות אחרות של ברית המועצות לשעבר. רבים מהם, אגב, הגיעו דרך ישראל.
"לימוד FSU קנדה הוא הדבר הטוב ביותר שאנחנו יכולים לתת לילדים שלנו, כדי לעזור להם ללמוד על זהותם היהודית ולכבד אותה", אמר סרגיי פטרנקו, נשיא לימוד FSU קנדה.
פטרנקו, שגדל באודסה, סיפר כי אפילו לא ידע שהוא יהודי עד שהוריו בישרו לו על כך יומיים לפני שעלה לישראל בגיל 17 עם אשתו היהודייה.
"תחושת הפחד בברית המועצות חרגה מעבר לכל הגיון. תמיד הייתי בטוח שאני אוקראיני מן השורה", אמר פטרנקו, שהתגורר בישראל 17 שנים לפני שעבר לטורונטו. "בישראל הפחד השתנה: פחדנו לאבד את הזהות החדשה שלנו. ובקנדה התמודדנו עם פחד חדש: איך נשמר את הזהות הישראלית ואת השורשים היהודיים שלנו בתפוצות? התשובה נמצאת כאן, ב'לימוד'".
פטרנקו שמע על 'לימוד FSU' מבנו, דן, שהשתתף לראשונה בכנס של 'לימוד' בשנת 2015, יחד עם חבריו ממחנה הקיץ שבו עבד.
"לא היה לי מושג מה זה 'לימוד', אבל התאהבתי בפרויקט, ובשנה שלאחר מכן אמרתי להורי שכולנו, כמשפחה, צריכים להשתתף בכנס", סיפר הבמאי והמחזאי בן ה-24. "הצגתי בפניהם את הארגון וכעת הם כולם מעורבים".
עם התומכים המרכזיים ב'לימוד FSU' ו'לימוד FSU קנדה' נמנים, בין היתר, קרן ג׳נסיס, ועידת התביעות, קרן קיימת לישראל, הפדרציה היהודית של טורונטו UJA, הפילנתרופים הארי רוזנבאום, דיאן ווהל, שאול סילבר, וורן קימל, הנרי קושיצקי, וטום בלומברג.
מאז כנס 'לימוד' הראשון שהתקיים לפני 16 שנים, נערכו לפחות 80 אירועים ברחבי העולם, בהם השתתפו למעלה מ-75,000 משתתפים, אותם ארחו 13 צוותים של מתנדבים. מנהיגי הארגון הם היו"ר מתיו ברונפמן, הנשיא אהרון פרנקל, המייסד חיים צ'סלר והמייסדת השותפה סנדרה קאן.את הכנסים בקנדה מיום הקמתם מֿובילה מנהלת הפרויקט הארצית מילה וויחאנסקי.מליסה לנצמן, בת 38, היא האישה היהודייה הראשונה אי פעם המכהנת כמחוקקת מטעם המפלגה השמרנית בבית הנבחרים של קנדה. לנצמן, שנבחרה לפני שנה, מייצגת את ת׳ורנהיל, פרבר של טורונטו. כ-35% מתוך 120,000 התושבים במחוז של לנצמן הם יהודים, ורבע מהם הם משפחות מברית המועצות לשעבר.
כתומכת ותיקה של 'לימוד', אני חושבת שאדם לא יכול לייצג את האינטרסים של הקהילה אם הוא לא יודע מאין הוא בא", אמרה לנצמן, שנולדה בקנדה להורים שעזבו את אודסה בשנת 1972. "כנסים כאלה מחזירים אותי חזרה למקום שבו הכל התחיל".
לנצמן אומרת שהיא חוששת מהתפרצות דרמטית של אלימות נגד יהודי קנדה; בשנה שעברה, זינק מספר התקריות נגד יהודים ב-700%, מתשע ב-2020 ל-75 ב-2021. העיר שהובילה במספר התקריות היתה קוויבק, אם כי אלימות אנטי-יהודית עלתה באופן דרמטי גם בבריטיש קולומביה ובאלברטה.
"קשה להיות יהודי בקנדה, והמצב רק מחמיר", אמרה לנצמן ל-JTA. "האוניברסיטאות שלנו הפכו למוסדות שבהם סטודנטים יהודים חוששים להיות בקמפוס. הכל מתרחש במסווה של אנטי-ציונות, שבה פעילים פרו-פלסטינים נכנסים לשכונות יהודיות ומטילים אימה על יהודים. מעולם לא ראינו תופעות כאלה בעבר".
זה מסוכן במיוחד מכיוון ש"אותם אנטישמים מסתתרים מאחורי מה שהם מכנים הצדקות של חופש הביטוי", הזהיר רונן הופמן, שגריר ישראל בקנדה.
הופמן, שהגיע לאוטווה לפני שנה, אמר כי הנושא העומד בראש סדר העדיפויות בשגרירות הוא חיזוק היחסים החזקים ממילא של ישראל עם יהודי קנדה. לימוד FSU הוא ארגון ייחודי, לדבריו, בכך שזו תוכנית חינוכית מכוונת קהילה שאינה פוסלת אנשים שאינם מחזיקים בעמדות מפתח.
"היופי של 'לימוד' הוא שהוא מאפשר קשרים ישירים בין אנשים", אמר הופמן.
ירון דקל, נציגה של הסוכנות היהודית בקנדה, אמר כי ההגירה מברית המועצות תרמה לשגשוגה של ישראל גם בזמנים קשים.
"אחת הסיבות שצלחנו את המשבר הכלכלי בשנת 2008 היתה האצת העלייה מרוסיה", אמר דקל, שנסע לאחרונה לביקור בגבול פולין אוקראינה כדי לחזות במאמצי הסיוע של הסוכנות היהודית.
בכנס במפלי הניאגרה זכתה הפילנתרופית ג'וליה קושיצקי, למחווה של כבוד. קושיצקי, מעמודי התווך של הקהילה היהודית בטורונטו, הלכה לעולמה בחודש מרץ בגיל 78. בין יתר הישגיה, כתומכת ותיקה ב'לימוד FSU', היא סייעה בגיוס מאה מיליון דולר מתורמים קנדיים, במטרה לסייע בהטסתם של מאות אלפי יהודים מברית המועצות לשעבר לחייהם החדשים בישראל.
אלכס כץ, בן 48, שחי בקנדה מאז שנת 1991, סיפר את הסיפור האישי שלו על חזרתו ליהדות, ושיבח את 'לימוד' על נקיטת הגישה הנכונה ביחס ליהודים כמוהו.
"כמו מרבית יהודי ברית המועצות לשעבר, הייתי מאד חילוני ולא משויך", סיפר כץ. "אבל היה לי מזל. פגשתי אנשים שקרבו אותי ליהדות, ובמשך הזמן למדתי על השורשים שלי והפכתי יותר ויותר מסורתי ומאוחר יותר גם שומר מצוות".
כיום כץ הוא יהודי אורתודוקסי ורואה חשבון. הוא חי עם אשתו, נטשה, ועם שלושת ילדיהם בת׳ורנהיל.
מרילין קרניצמן, בת 26, נולדה בבאר שבע; שני הוריה הגיעו מאוקראינה. קרניצמן, בוגרת החוג למנהל עסקים באוניברסיטת יורק שבטורונטו והצעירה מבין 20 המתנדבים בוועדה המארגנת של 'לימוד FSU קנדה', היתה אחראית על המגורים, הלוגיסטיקה ועל תכנית המבוגרים בכנס שהתקיים השנה.
הקהילה היהודית של FSU "נתנה לי כל כך הרבה", אמרה קרניצמן, "וזו ההזדמנות שלי להחזיר לה ולוודא שהיא תמשיך לצמוח ולשגשג."
—
מאמר זה מומן והופק ביחד עם לימוד-FSU, המטפח פלטפורמות למידה פתוחות, פלורליסטיות ודינמיות ברחבי העולם ליהודים מכל גיל ורקע עם שורשים בברית המועצות לשעבר, תוך אימוץ המסורות היהודיות האינטלקטואליות, התרבותיות והדתיות המעוגנות בחוויה משותפת זו. מאמר זה הופק בידי צוות התוכן של JTA.